Dom > Vijesti > Sadržaj

Industrijska proizvodnja kisika

Apr 14, 2018

Industrijska proizvodnja kisika:

Metoda raspadanja vodikovog peroksida ili kalijevog permanganata u laboratoriju ima karakteristike brze reakcije, lakog rada i lakog skupljanja industrijskog stroja za kisik, ali trošak je visok i ne može se proizvesti u velikim količinama. Može se koristiti samo u laboratoriji. U industrijskoj proizvodnji treba razmotriti je li stroj za kisik lako nabaviti, cijena je jeftina, trošak nizak, proizvodnja velika, a utjecaj na okoliš. Zrak sadrži oko 21% kiseonika. Ovo je jeftin i jednostavan materijal za proizvodnju kisika.


Način industrijske proizvodnje kisika:

1. Odvajanje od smrzavanja na zraku

Glavni sastojci u zraku su kisik i dušik. Pomoću tačke ključanja kisika i dušika priprema se kisik iz zraka, koji se naziva odvajanje zraka. Prvo se zrak prethodno hladi i pročišćava (mala količina vlage u zraku, ugljični dioksid, acetilen, ugljikovodici i drugi plinovi i prašina), a zatim se komprimira i hladi, tako da je deset velikih marki strojeva za proizvodnju kisika tekuće zrak. Potom, koristeći različite tačke ključanja kisika i dušika, tekući zrak se ispari i kondenzira više puta u destilacijskoj koloni kako bi se kisik odvojio od dušika da bi se dobio čisti kisik (čistoća 99,6%) i čisti dušik (do 99,9% čistoće). Ako dodamo neke dodatne uređaje, možemo izdvojiti argon, neon, helijum, kripton, ksenon i ostale rijetke plemenite plinove kojih je u zraku vrlo malo. Kisik proizveden pomoću uređaja za odvajanje zraka komprimira se kompresor, a zatim se komprimovani kiseonik puni u čeličnu bocu visokog pritiska ili kroz cev transportira direktno u tvornicu i radionicu. Proizvodnja kisika ovom metodom zahtijeva veliki kompletan set opreme i strogu tehnologiju sigurnosnih pogona, ali proizvodnja je velika, a broj suvih i deset tisuća kubičnih metara kisika može se proizvesti na sat, a korištena sirovina je samo zrak koji se ne kupuje, ne koristi i skladišti u skladištu. Tako je prva duboka hladnoća razvijena od 1903. Metoda stvaranja kisika široko se primjenjuje od generatora kisika za odvajanje zraka.


2. Način proizvodnje molekularnog sita za kisik (PSA)

Koristeći karakteristike molekula dušika veće od molekula kisika, koristimo posebno molekularno sito za odvajanje kisika od zraka. Kao prvo, pomoću kompresora se molekulski sito prisiljava na suhi zrak. Molekuli dušika u zraku adsorbiraju se molekularnim sitom, a kisik ulazi u apsorber. Kad kisik dosegne određenu količinu u apsorberu (do određenog stupnja), može se otvoriti ventil za kisik. Nakon nekog vremena, dušik adsorbiran molekularnim sitom postepeno se povećavao, adsorpcijski kapacitet je oslabio, čistoća izlaznog kisika smanjena, a dušik adsorbiran na molekularnom sita ispumpan je vakuum pumpom, a gornji postupak je ponovio. Način stvaranja kisika poznat je i kao adsorpcija. Mali generator kisika sa adsorpcijskim kisikom razvijen je za upotrebu u domaćinstvu.