Dom > Vijesti > Sadržaj

Primjene gasovoda

Jul 03, 2018


Azot je inertni gas koji je pogodan za širok spektar primena, pokrivajući različite aspekte hemijske proizvodnje, prerade, rukovanja i isporuke.

azotne aplikacije

Azot nije reaktivan i odličan je za pokrivanje i često se koristi kao gas za čišćenje. Može se koristiti za uklanjanje zagađivača iz procesa toka putem metoda kao što je uklanjanje i pražnjenje. Zbog svojih svojstava može se koristiti za zaštitu vrijednih proizvoda od štetnih zagađivača. Takođe omogućava sigurno skladištenje, korišćenje zapaljivih jedinjenja i može pomoći u sprečavanju zapaljivih eksplozija prašine.

Primene azotnih jedinjenja prirodno su izuzetno široko raznovrsne zbog ogromne veličine ove klase: stoga će se ovde razmatrati samo primjene čistog azota. Dve trećine azota proizvedenog od strane industrije se prodaje kao gas, a preostala jedna trećina kao tečnost. Gas se uglavnom koristi kao inertna atmosfera kad god kiseonik u vazduhu predstavlja opasnost od požara, eksplozije ili oksidacije. Neki primjeri uključuju:

Prehrambena industrija
Gas za azot se takođe koristi za obezbeđivanje nereaktivne atmosfere. Na taj način se koristi za očuvanje hrane. Kao modifikovana atmosfera, čista ili pomešana sa ugljen dioksidom, da se azotira i očuva svežinu pakovanih ili rasutih namirnica (odlaganjem ranciditeta i drugim oblicima oksidativnog oštećenja poput promene boja). Čisti azot kao aditiv za hranu označen je u Evropskoj uniji sa brojem E941.

Industrija sijalica
Sijalice ne treba napuniti vazduhom, jer će vruća volframova žica sagoriti u prisustvu kiseonika. Ne možete da održite vakuum, ili će spoljašnji atmosferski pritisak razbiti staklo. Dakle, moraju biti ispunjeni ne-reaktivnim gasom poput azota. Mi možemo koristiti inertne gasove poput argona ili helijuma umjesto azota, ali su skuplji i rijetiji od azota.

Sistemi za suzbijanje požara
Supresija vatre postiže se smanjenjem koncentracije kiseonika u kome će se vatra ugasiti, a ostati na nivou prihvatljivom za izlaganje ljudi u kratkom vremenskom periodu.

Proizvodnja od nerđajućeg čelika
Postoje različiti slučajevi kada se azot može dodati u čelik tokom čelika, kao što su topljenje, prerada livačkog liva i postupci livenja. Uticaj azota na tvrdoću, sposobnost formiranja, starenje senki i utjecaj.

Sistemi za punjenje pneumatika
Azot se koristi za naduvavanje trkačkih automobila i avionskih guma, smanjujući probleme izazvane vlagom i kiseonikom u prirodnom vazduhu. Manje je vjerovatnoća da će azot biti migriran kroz gumu od gume nego kiseonik, što znači da će vaši pritisci u pneumaticima ostati stabilniji u dužem vremenskom periodu. To znači konzistentnije pritiske pritiska tokom upotrebe dok se gume zagrevaju.

Sistemi goriva za zrakoplove
U nekim avionskim sistemima za gorivo azot se koristi za smanjenje opasnosti od požara.

Hemijska analiza i hemijska industrija
Azot se obično koristi tokom pripreme uzoraka u hemijskoj analizi. Koristi se za koncentriranje i smanjenje zapremine uzoraka tečnosti. Azot je takođe važan za hemijsku industriju. Koristi se u proizvodnji đubriva, azotne kiseline, najlona, boja i eksploziva.
pivski kegovi
Kuvari piva pod pritiskom
Azot se može koristiti kao zamena, ili u kombinaciji sa ugljen-dioksidom za pritisak kegla nekih piva, posebno stouta i britanskih alesa, zbog manjih mehurića koje proizvodi, što čini da izdvojeno pivo bude glatko i glatko. Pivo sa napunjenim azotom može se pakirati u limenke i bočice.

Azot koristi čistoću

PSA može proizvoditi azot u različitim vrstama čistoće. Što je niža čistoća, niži su troškovi proizvodnje azota. Na primer, kvalitet biljnog ulja može se održavati čišćenjem sa 99,5% čistoće azota. Normalna čistota azota za preradu hrane je u rasponu od 99% do 99,5%. Nitrogen nižeg čistoća u rasponu od 96% do 99% se često koristi u sprečavanju požara i eksplozije. Visoka čistoća sa sadržajem azota od 99,9% do 99,999% se obično koristi za lasersko sečenje, elektroničko lemljenje i farmaceutske aplikacije.

PREDNOSTI:

图片1.png

Upotreba azota

Čistoća N 2

Obrada hrane:

- Vino obloga
- Pivo
- Ispijanje ulja
- Skladištenje voća

  99,0% do 99,9%

Prevencija požara

95%

Prevencija eksplozije

  95% do 98%

Hemijsko čišćenje

95% do 99,9%

Ispitivanje pritiska

95%

Brizganje

99% do 99,5%

Elektronsko lemljenje

  99,95% do 99,995%

Lasersko sečenje

99,95% do 99,995%

Farmaceutski

  99,95 do 99,999%