Dom > Vijesti > Sadržaj

Generator azota u ambalaži i preradi hrane

Oct 25, 2019

Općenito: Zaštita hrane dušikom je dobar način produženja roka trajanja namirnica.


Potrošači muče hranu koja zahtijeva visokokvalitetnu ambalažu i proizvode od svježeg voća, ali opasnost kemijskih konzervansa upozorava na ovu tendenciju. U ovom dobu sve veće ekološke svijesti, svi žele imati prednost od prirodnog, hemijski inertnog dušika.


Dušik je osnovna supstanca iz okruženja. To je hemijski inertan, bezbojni plin bez mirisa koji čini oko 79% Zemljine atmosfere. Gasoviti azot koristi se za očuvanje hrane bez ostavljanja hemijskih ostataka.


Pakiranje: Dušik se koristi u prehrambenoj industriji kako bi zaštitio spojeve koji su osjetljivi na oštećenja od kisika i vlage u atmosferi. Dušik zamjenjuje kisik i vlagu u ambalaži hrane, što smanjuje kvarenje hrane i gubitak kvalitete zbog zraka.


Neželjeni učinci atmosfere uključuju rast, oksidaciju, blijeđenje i kvarenje plijesni i bakterija. Smanjenje zraka u ambalaži hrane može produžiti kvalitetu i svježinu upakovane hrane, što je korisno i trgovcima i potrošačima.


Upotreba smanjenog zraka, a ne hemijskih konzervansa, u ambalaži je pokazala da je još jedan način produženja života hrane. Dušik se može koristiti u gotovo svim vrstama paketa brze hrane, uključujući čips od krumpira, sušeno meso, kriške svježeg voća, povrće, orahe, kekse i kolačiće. U pakiranju hrane koristi se vrlo suhi dušik za rješavanje problema vlage. Snižavanje sadržaja kiseonika može smanjiti oksidaciju i izblijedjivanje hrane.