Dom > Vijesti > Sadržaj

Nekoliko metoda industrijske proizvodnje azota

Jul 11, 2020

Priprema industrijskog azota dobiva se korištenjem zraka kao sirovine i odvajanjem kisika i dušika. Glavne metode uključuju kriogenu metodu, adsorpcionu metodu ljuljanja pod pritiskom i metodu razdvajanja membrane.


1. Kriogena metoda

Industrijska velika proizvodnja azota obično usvaja tradicionalnu kriogenu metodu. Kriogena metoda koristi zrak kao sirovinu. U jedinici za odvajanje kriogenog zraka zrak se kriogeno ukapljuje, a vrelišta kisika i dušika koriste se za ispravljanje i odvajanje.


Kao tradicionalna tehnologija odvajanja zraka, kriogena metoda služi ljudima već decenijama i još uvijek je glavni izvor opskrbe dušikom u industriji moje zemlje' Obzirom da je vrijeme industrijalizacije kriogene metode relativno dugo, ljudi je relativno zrelo razumiju, i ona ima prednosti što ih druge metode ne mogu zamijeniti, poput velike proizvodnje plina, visoke čistoće azota proizvoda, stabilnog rada i kisika i argona uz ekstrakciju dušika. Za ostale plinove to je i jedinstvena prednost kriogenetike u odnosu na druge metode. Stoga kriogena metoda i dalje zauzima dominantno mjesto u velikom i srednje velikom odvajanju zraka.


Međutim, njegov komplicirani tehnološki proces, visoki zahtjevi za proizvodnju opreme, ugradnju i puštanje u pogon, velika jednokratna investicija, visoki troškovi kapitalne izgradnje, veliki otisak, spora proizvodnja plina (12 ~ 24 sata), kriogena metoda pogodna je za industriju velikih razmjera Proizvodnja azota, ali u maloj i srednjoj proizvodnji azota nije baš ekonomična.


2. Metoda adsorpcije s ljuljanjem pod pritiskom

Ne-kriogena tehnologija odvajanja plina važna je grana tehnologije odvajanja gasa pod pritiskom (PSA). Od kraja 1960-ih i početka 1970-ih brzo se razvija u inostranstvu. Adsorpcijskom nuklearnom adsorpcijom u zračenju se koristi zrak kao sirovina, koristi se molekularno sito ugljenika kao adsorbent, koristi se princip adsorpcije s njihanjem pod pritiskom i koristi sito molekularno sito za selektivno adsorpciju kisika i dušika za odvajanje kisika i dušika za dobivanje dušika.


U usporedbi s tradicionalnom proizvodnjom kriogenog dušika, adsorpcijska adsorpcijska tvorba dušika ima očite karakteristike: adsorpcija se vrši na sobnoj temperaturi, ne uključuje adijabatske probleme, postupak je jednostavan, oprema je jednostavna za proizvodnju, uređaj je mali, a površina je mala, odnosno upotreba gotovog slobodnog prostora, spremna za ugradnju, lako otvaranje i zaustavljanje, brzi start, brza proizvodnja plina (15 ~ 30 minuta), mala potrošnja energije, niski operativni troškovi, mala ulaganja, jednostavna rukovanje i održavanje, jednostavna klizava instalacija, dobra prilagodljivost uređaja, podešavanje čistoće proizvoda može se izvršiti prema potrebi. Sa stanovišta tehničkih i ekonomskih prednosti, adsorpcija s ljuljanjem pod tlakom je bolja od kriogenog hlađenja u jedinicama koje stvaraju dušik manjim od 3000 Nm3 / h. Na tržištu su generatori dušika ispod 1000Nm3 / hr prilično konkurentni i to su dobrodošli mali i srednji korisnici


3. Metoda razdvajanja membrane

Odvajanje zraka za membransko vazduh je visokotehnološka tehnologija razvijena u inostranstvu 1980-ih, koja pripada polimernom nauku. To je jedna od deset visokotehnoloških industrija u 21. stoljeću. Iako je tehnologija započela kasno, brzo se razvijala, a njena promocija i primjena u Kini pitanje je posljednjih godina.


Osnovno načelo razdvajanja membrana je korištenje zraka kao sirovine za odvajanje kisika i dušika, koristeći različite stope propusnosti plinova poput kisika i dušika u membranama šupljih vlakana pod određenim pritiskom. U usporedbi s gore spomenute dvije metode proizvodnje dušika, proizvodnja dušika za odvajanje membrane ima prednosti jednostavnije strukture uređaja, manjeg zapremine, bez preklopnog ventila, prikladnijeg upravljanja radom i održavanjem, veće brzine proizvodnje plina i pogodnog širenja i širenja. Međutim, membrane šupljih vlakana imaju veće zahteve za čišćenje komprimovanog vazduha. Filtarski elementi membrana skloni su starenju i koroziji te propadaju i često ih je teško popraviti. Nove membrane je potrebno zamijeniti. Štaviše, trenutno se šuplje vlaknaste membrane moraju uvesti iz inostranstva i skupe su.


Proizvodnja dušika za odvajanje membrane je pogodnija za male i srednje korisnike dušika koji zahtijevaju čistoću dušika ≤98% i ima omjer cijene funkcije. Međutim, kada se zahtijeva da čistoća dušika bude veća od 98%, njegova cijena je oko 30% veća od cijene adsorpcijskog uređaja s tlačnim ljuljanjem iste specifikacije.


Ukratko, sa aspekata metode pripreme, instalacije, rada, poteškoća u održavanju, troškova proizvodnje i upotrebe, PSA generator azota ima prednosti male investicije, jednostavne upotrebe, jednostavnog održavanja i male potrošnje energije. Naročito je povoljan za kupce s malim i srednjim dušikom (manje od 3000Nm3 / hr).