Dom > Vijesti > Sadržaj

Vrsta i opseg opreme za proizvodnju azota

Feb 10, 2020

Tip: Postoje tri vrste u industriji:

A. Proizvodnja azota kriogenim odvajanjem vazduha: Proizvodnja azota kriogenim odvajanjem vazduha je tradicionalna metoda proizvodnje azota koja se koristi već decenijama. On koristi vazduh kao sirovinu, koja se komprimira i pročišćava, a zatim se toplina razmjenjuje kako bi se zrak pretočio u tečni zrak. Tečni zrak je uglavnom mješavina tekućeg kisika i tekućeg dušika. Tačke vrelišta tekućeg kisika i tekućeg dušika su različite (pri 1 atmosferi, prva ima vrelište -183 ° C, a druga ima -196 ° C). Ostavite ih da se odvoje kako bi dobili azot. Kriogena oprema za proizvodnju dušika za odvajanje zraka je složena, pokriva veliko područje, ima velike troškove kapitalne gradnje, velika jednokratna investicija u opremu, visoke operativne troškove, sporu proizvodnju plina (12-24 sata), visoke potrebe za ugradnjom i duge cikluse . Sveobuhvatna faktor opreme, instalacije i infrastrukture. Za opremu ispod 3500 Nm3 / h, investicijska skala PSA jedinica istih specifikacija je 20% do 50% niža od one za kriogene jedinice za odvajanje zraka. Kriogena jedinica za proizvodnju dušika za odvajanje zraka pogodna je za industrijsku proizvodnju azota velikih razmjera, dok je proizvodnja azota u srednjim i malim količinama neekonomična.


B. Molekularno sito za razdvajanje zraka Azot (PSA): Metoda razdvajanja azota i kiseonika upotrebom vazduha kao sirovine, molekulsko sito ugljenika kao adsorbensa i princip adsorpcije promene pritiska korišćenjem selektivne adsorpcije kiseonika i azota ugljenikom molekularno sito PSA proizvodi azot. Ova metoda je nova tehnologija proizvodnje azota koja je brzo razvijena 1970-ih. U usporedbi s tradicionalnom metodom proizvodnje dušika, ima jednostavan tijek procesa, visok stupanj automatizacije, brzu proizvodnju plina (15-30 minuta), nisku potrošnju energije, čistoću proizvoda može se prilagoditi u širokom rasponu u skladu s potrebama korisnika, lak rad i održavanje i rad Niski troškovi i velika prilagodljivost uređaja, tako da je prilično konkurentan u opremi za proizvodnju dušika ispod 1000Nm3 / h i sve su je češće dobrodošli od strane malih i srednjih korisnika dušika. Proizvodnja azota PSA postala je prvi izbor za male i srednje korisnike dušika. metoda.


C. Proizvodnja azota odvajanjem membranskog vazduha: Korišćenje vazduha kao sirovine, pod određenim pritiskom, kiseonik i dušik i drugi gasovi imaju različite brzine prodiranja u membrani kako bi razdvojili kiseonik i azot. U usporedbi s drugom opremom za proizvodnju dušika, ima prednosti jednostavnije strukture, manje veličine, bez preklopnog ventila, manje održavanja, brže proizvodnje plina (≤3 minute), prikladnog proširenja kapaciteta itd. Posebno je pogodan za čistoću dušika ≤ 98% Srednji i mali korisnici dušika imaju najbolji omjer cijene i funkcije. Kada je čistoća dušika iznad 98%, cijena je više od 15% veća od one opreme PSA za proizvodnju azota iste specifikacije.


Pregled procesa: Trenutno se molekularno sito ugljenika i molekularno sito zeolita češće koriste u oblastima proizvodnje azota i kiseonika. Odvajanje kisika i dušika od molekularnih sita uglavnom se temelji na različitim brzinama difuzije dvaju plinova na površini molekularnog sita. Karbonsko molekularno sito je adsorbent na bazi ugljenika koji ima određene karakteristike aktivnog uglja i molekularnog sita. Karbonska molekularna sita imaju vrlo mali sastav pora s raspodjelom veličine između 0,3 nm i 1 nm. Plin manjeg prečnika (kisik) brže se difundira i više ulazi u čvrstu fazu molekularnog sita, tako da se frakcija bogata dušikom može dobiti u plinskoj fazi. Nakon određenog vremena, adsorpcija kisika molekularnog sita dostiže ravnotežu. Prema različitim karakteristikama adsorpcijskog kapaciteta adsorbiranoga plina pod različitim pritiscima, molekularno sito ugljika smanjuje pritisak, što uzrokuje da ugljično molekularno sito oslobađa adsorpciju kisika. Taj se proces naziva regeneracija. Metoda adsorpcije sa njihanjem pod pritiskom obično koristi dva tornja paralelno, naizmenično izvodeći adsorpciju pritiska i regeneraciju dekompresije, tako da se dobije kontinuirani protok dušika.


Djelokrug djelovanja: Metoda koja koristi azot kao sirovinu, molekularno sito ugljika kao adsorbensa i princip PSA da se koristi selektivna adsorpcija kisika i dušika pomoću molekulskog sita za odvajanje dušika i kisika. Ova metoda je nova tehnologija proizvodnje azota koja je brzo razvijena 1970-ih. U usporedbi s tradicionalnom metodom proizvodnje dušika, ima jednostavan tijek procesa, visok stupanj automatizacije, brzu proizvodnju plina (15-30 minuta), nisku potrošnju energije, čistoću proizvoda može se prilagoditi u širokom rasponu u skladu s potrebama korisnika, lak rad i održavanje i rad Niski troškovi i velika prilagodljivost uređaja, tako da je prilično konkurentan u opremi za proizvodnju dušika ispod 1000Nm3 / h i sve su je češće dobrodošli od strane malih i srednjih korisnika dušika. Proizvodnja azota PSA postala je prvi izbor za male i srednje korisnike dušika. metoda.