Dom > Vijesti > Sadržaj

Vrste i principi industrijske proizvodnje azota

Aug 25, 2018

Oprema za proizvodnju dušika dobiva se odvajanjem zraka i dušika iz sirovine, koristeći zrak kao sirovinu.

Postoje tri vrste industrijskog azota:

◆ Kriogeni azot za odvajanje zraka

Kriogeni dušik za odvajanje zraka je tradicionalna metoda proizvodnje azota koja je posljednjih decenija. Ona koristi zrak kao sirovinu, komprimira se, pročišćava, a zatim koristi izmjenu topline za ukapljivanje zraka u tekući zrak. Tečni zrak je uglavnom mješavina tekućeg kisika i tekućeg dušika, koji ima različita vrelišta tekućeg kisika i tekućeg dušika (vrelište prvog je -183 ° C na 1 atm, a drugog -196 ° C) , i destilacijom kroz tečni zrak Odvojite ih da bi dobili dušik. Oprema za proizvodnju azota za kriogeno izdvajanje zraka je složena, pokriva veliko područje, ima velike kapitalne troškove i velika ulaganja u opremu, visoke operativne troškove, nisku proizvodnju plina (12 do 24 sata), visoke zahtjeve za ugradnju i dug ciklus. Sveobuhvatna oprema, instalacijski i infrastrukturni faktori, oprema ispod 3500Nm3 / h, investicijska veličina PSA opreme istih specifikacija je 20% ~ 50% manja od kriogene jedinice za odvajanje zraka. Postrojenje za azotografiju za kriogeno odvajanje zraka pogodno je za industrijsku proizvodnju azota velikih razmjera, dok je proizvodnja azota u srednjim i malim količinama neekonomična.


Nitrogen Azot za molekularno sito

Metoda u kojoj se zrak koristi kao sirovina, koristi se molekularno sito ugljika kao adsorbent, koristi se princip adsorpcije s njihanjem pod pritiskom, a za razdvajanje dušika i kisika koristi se selektivna adsorpcija kisika i dušika pomoću molekulskog sita. se uglavnom naziva PSA proizvodnja azota. Ova metoda je nova tehnologija za proizvodnju azota koja je brzo razvijena u 1970-ima. U usporedbi s tradicionalnom metodom proizvodnje dušika, ima jednostavan postupak, visok stupanj automatizacije, brzu proizvodnju plina (15 do 30 minuta), nisku potrošnju energije, čistoću proizvoda može se prilagoditi potrebama korisnika u širokom rasponu, lak rad i održavanje , rad Niski troškovi i velika prilagodljivost uređaja, tako da je konkurentan u opremi za proizvodnju dušika ispod 1000Nm3 / h. Sve je popularnija među malim i srednjim korisnicima dušika. PSA azot postao je prvi izbor za srednje i male korisnike dušika. metoda.


Nitrogen Azot za membranski vazduh za membranu

Zrak se koristi kao sirovina, a pod različitim uvjetima pritiska plinovi različitih svojstava kao što su kisik i dušik imaju različite brzine propusnosti u membrani kako bi razdvojili kisik i dušik. U usporedbi s drugom opremom za proizvodnju dušika, ima prednosti jednostavnije strukture, manje zapremine, nema preklopnog ventila, manje održavanja, brže proizvodnje plina (≤3 minute), pogodnog povećanja kapaciteta, itd. Posebno je pogodan za čistoću dušika ≤ 98 % srednjih i malih korisnika dušika imaju najbolji omjer cijene i performanse. Kada je čistoća azota iznad 98%, veća je za 15% u odnosu na opremu za proizvodnju dušika PSA iste specifikacije.