Dom > Vijesti > Sadržaj

Zašto treba održavati generator dušika?

May 16, 2020

PSA mašina za pravljenje azota je automatska oprema koja koristi karbonsko molekularno sito kao adsorbent, koristi adsorpciju pod pritiskom, princip desorpcije depresurisanja za adsorpciju i oslobađanje kisika iz zraka, čime se odvaja azot. Ugljično molekularno sito je vrsta stupcastog zrnastog adsorbensa ispunjenog mikroporama na površini i u unutrašnjosti, a koji se izrađuje od ugljena kao glavne sirovine, nakon mljevenja, oksidacije, oblikovanja, karbonizacije i posebne tehnologije prerade pora. Karakteristike raspodjele pora za molekularno sito ugljika omogućuju postizanje dinamičkog odvajanja kisika i dušika.


Takva raspodjela veličine pora omogućava različitim plinovima da difuziraju u pore molekularnog sita različitim brzinama, bez odbijanja plina u miješanom plinu (zraku). Učinak razdvajanja molekulskog sita na kisik i dušik zasnovan je na neznatnoj razlici dinamičkog prečnika ovih dvaju gasova. Dinamički promjer molekule kisika je mali, tako da postoji brža brzina difuzije u porama molekularnog sita ugljika. Kinetički promjer je veći pa je brzina difuzije sporija. Difuzija vode i ugljičnog dioksida u komprimiranom zraku nije mnogo drugačija od one kisika, dok je difuzija argona sporija. Konačno obogaćivanje iz adsorpcijskog tornja je mješavina dušika i argona.


Nakon dugog razdoblja upotrebe, veličina pora ugljičnog molekularnog sita će se promijeniti; ako komprimirani zrak sadrži vodu i ulje, to će utjecati i na veličinu pora molekulskog sita ugljika, što će utjecati na učinak proizvodnje dušika i dovesti do pada čistoće dušika. Stoga je generatoru dušika potrebno redovno održavanje.